Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 6. 2024

Výprava do Planetária v Hradci Králové: Cesta do hlubin vesmíru 12. 6. 2024

Žáci naší školy zažili nezapomenutelný výlet do Planetária v Hradci Králové, kde se ponořili do tajů vesmíru a prozkoumali jeho nesčetné zázraky. Celá výprava byla rozdělena do tří fascinujících částí, z nichž každá přinesla nové poznatky a zážitky.

V první části se žáci seznámili s noční oblohou a souhvězdími, která mohou pozorovat v létě. Pomocí moderní technologie planetária měli možnost vidět jasné hvězdy a rozpoznat známá souhvězdí, jako je například Velký vůz, Labuť nebo Létající Pegas. Průvodce jim detailně vysvětlil, jak se souhvězdí mění během roku a jak je lze snadno nalézt na noční obloze.

Druhá část výpravy byla věnována naší galaxii, Mléčné dráze. Žáci se dozvěděli o jednotlivých planetách sluneční soustavy, jejich vlastnostech a zvláštnostech. Během této části se pomyslně vydali na cestu, která je zavedla za hranice Mléčné dráhy, kde objevili další galaxie a pochopili rozsáhlost vesmíru. Fascinující přednáška a vizualizace jim poskytly hlubší pohled na strukturu a rozsah naší galaxie.

Ve třetí a závěrečné části shlédli žáci poutavý film o putování planetárních sond Voyager 1 a Voyager 2. Film je zavedl na neuvěřitelnou cestu, kterou tyto sondy podnikly od svého vypuštění v roce 1977. Představily jim nejen technické aspekty těchto misí, ale také úžasné objevy, které sondy učinily během svého putování. Žáci mohli sledovat, jak se sondy dostaly k okrajům naší sluneční soustavy a pokračují ve své cestě do mezihvězdného prostoru.

Celá výprava do Planetária v Hradci Králové byla pro žáky nejen vzdělávací, ale i inspirující. Získali nové poznatky o vesmíru, jeho struktuře a fungování, a zároveň si rozšířili své obzory o nekonečné možnosti, které vesmír nabízí. Tento výlet jim určitě zůstane dlouho v paměti jako jedno z nejzajímavějších a nejpoučnějších dobrodružství školního roku.

img-20240612-wa0003.jpg

img-20240619-wa0001.jpg

img-20240612-wa0000.jpg

bha84ee5c_voyager_09.jpg